RELIËFS EN MEDAILLES

Verdonk werkte ook graag in het platte vlak. Elders op deze website wordt aandacht geschonken aan zijn portretplaquettes. Maar er bestaan ook een twintigtal gevelstenen, enkele haut-reliëfs en bas-reliëfs en vele medailleontwerpen van zijn hand. In het onderstaande komen enkele voorbeelden hiervan aan de orde. De fotoselectie toont een dwarsdoorsnede door dit deel van zijn oeuvre.

 

 

 

 

 

Vrouwenprofiel

relifvrouwenprofielmarmerDit reliëf van een vrouwenprofiel is uitgevoerd in marmer met een afmeting van 28 x 20 cm. Verdonk heeft het voor zichzelf gemaakt en het is nog steeds in familiebezit.

De datering is niet bekend.

Het is overigens onduidelijk of het is bedoeld als willekeurig vrouwenportret dan wel als voorstelling van Maria.

 

 

 

 

 

 

 (naar boven)

 

 

 

Gevelstenen Organon te Oss

0032gevelsteenlinksorganonIn 1939 kreeg Verdonk van architect Kok, waarvoor hij al eerder had gewerkt, een opdracht voor twee gevelstenen voor het nieuwe laboratorium van Organon aan de Molenstraat in Oss. Zij zijn uitgevoerd in natuursteen en bevatten een collage van laboratoriumattributen en proefdieren. Afgebeeld is de linkersteen.

De huidige eigenaar van Organon in Oss is sedert 2007 Merck Sharp & Dohme. Volgens mededeling van de beheerder van de kunstcollectie van MSD in Oss bestaan de gevelstenen nog steeds.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (naar boven)

 

 

 

Gevelsteen St. Jozef Zorg

0883gevelsteenjozefzorgvelpDeze gevelsteen, waarvan het bestaan tot voor kort onbekend was, werd bij toeval ontdekt bij een bezoek aan de internetsite van Wikipedia. De steen met een afbeelding van "St. Jozef Zorg" is aangebracht op de zijmuur van het oude Redemptoristinnenklooster Sint Alfonsus te Velp. De steen dateert vermoedelijk uit 1948, gezien de daaronder aangebrachte tekst. De steen is onmiskenbaar van Piet Verdonk.

De voorstelling is gebaseerd op een haut-reliëf boven het altaar van de Heilige Familie in de Dominicuskerk in Leeuwarden, dat Verdonk in 1938 leverde. Van deze voorstelling goot Verdonk destijds meer dan 100 gipsen plaquettes die over het hele land zijn verspreid. Ook zijn een viertal houten uitvoeringen bekend.

 

 

 

 

 

 

 (naar boven)

 

 

 

Sint Christoffel Medaille

christoffelmedaillebronsVoor het Apostolaat van de weg, dat in Elsendorp/Gemert is gevestigd, ontwierp Verdonk in 1946 deze medaille van Sint Christoffel, patroon van de reizende. In Elsendorp vonden jaarlijks autozegeningen plaats, waarbij deze medailles konden worden verkregen ter bevestiging in de auto.

De afgebeelde medaille is 7 x 7 cm. Er bestonden echter ook rechthoekige exemplaren van 7 x 4 cm, met dezelfde afbeelding.

Een bronzen afgietsel van de driehoek, 25 x 25 cm, bevindt zich in de pastorie van Elsendorp.

 

 

 

(naar boven

 

 

 

Medaille H. Plechelmus

plechelmusmedaillebronsgrootIn 1947 kreeg Verdonk de opdracht via Gerritsen en van Kempen voor de Parochie van de Sint Plechelmus Basiliek in Oldenzaal een medaille te ontwerpen van deze Patroonheilige. De medailles waren bestemd om mee te geven aan militairen, die naar Indië gingen.

Zoals gebruikelijk kreeg Verdonk van Gerritsen en van Kempen dit bronzen afgietsel van het oorspronkelijk gipsen ontwerp met een diameter van 18 cm.

Het is onbekend waar dit afgietsel zich thans bevindt omdat de laatst bekende eigenaar is overleden.

 

 

 

(naar boven

 

 

 

Fotoselectie

Achtereenvolgens zijn afgebeeld

 • Reliëf Heeswijk, 1966, Sint Michielsgestel
 • Engelbewaardergroep, 1955, Voorburg
 • Pius X groep, 1955, Utrecht
 • Ontwerp Henri Bakker monument, 1936, Lelystad
 • Plaquette Erwtenman St. Jan, Almere
 • Gevelsteen van Lanschot, 1937, Den Bosch
 • Gevelsteen Sasse van Ysselthuis, 1967, Den Bosch
 • Gevelsteen "Mest, zon en regen", 1940, Vught
 • Gevelsteen Koningin van de vrede, 1940, Vught
 • Medaille Frater Andreas, 1953, Tilburg
 • Medailleontwerp Peerke Donders, 1940, Utrecht
 • Erekruis Heilige Familie, 1939, Utrecht

 

Klik op een foto om deze te vergroten Klik daarna links of rechts op de foto om door de overige foto's te bladeren.

 

 

(naar boven)