PROFAAN WERK

Piet Verdonk is met name bekend door zijn religieus werk. Niet zo verwonderlijk, want hij kreeg zijn praktijkopleiding bij een van de grote Brabantse beeldhouwerateliers Van Bokhoven en Jonkers in Den Bosch. Dat atelier werkte in hoofdzaak voor kerken en kloosters. Verdonk was daar een kleine twintig jaar aan verbonden en werkte zich op tot de belangrijkste beeldhouwer naast Jonkers totdat hij in 1935 zijn eigen atelier startte. Vanaf het begin was hij echter al van plan zich niet alleen met religieus werk bezig te houden maar ook met profaan. Dat leidde aanvankelijk wel tot discussies, zoals blijkt uit het verhaal hieronder over de "Metselaar".

Toch lag het accent van het oeuvre in het begin in hoofdzaak op het religieuze. Logisch, want zijn relaties lagen vooral op het kerkelijke vlak en daar had hij zijn handen aan vol. Desondanks kwamen ook regelmatig profane opdrachten binnen, zeker toen door de tijdgeest het religieuze aspect steeds meer naar de achtergrond werd gedrongen.

Hieronder wordt aandacht besteed aan een aantal van deze profane beeldhouwwerken, terwijl andere in de fotoselectie zijn opgenomen.

 

 

 

 

Kapstok met jachttaferelen

kapstokDit is het oudste werk van Piet Verdonk waarvan vaststaat dat het inderdaad door hem is gemaakt. Het dateert uit 1925. Uiteraard moet er ouder werk van Verdonk zijn uit de tijd dat hij op het atelier Van Bokhoven en Jonkers werkte, maar dat is niet als zodanig herkenbaar. Dat werd immers altijd gesigneerd en afgeleverd onder de naam Van Bokhoven of Jonkers.

Waarschijnlijk heeft Verdonk deze kapstok gemaakt voor zijn ouders en hem na zijn huwelijk meegenomen voor zichzelf. De kapstok is nog steeds in familiebezit en de ontwerptekeningen zijn eveneens bewaard gebleven.

 

(naar boven)

 

 

 

Leeuwenfiguur Raadskelder Den Bosch

0228leeuwraadskelderBekend bij elke Bosschenaar en veel bezoekers van Den Bosch is het Restaurant De Raadskelder. Het bevindt zich onder het Raadhuis en is te bereiken via een trap aan de rechterkant van het bordes.

Ter verfraaiing van deze ingang boetseerde Verdonk in 1934 een leeuwenfiguur van 44 cm. hoog. De leeuw draagt het wapenschild van Den Bosch. Het beeld werd terracotta gebakken. Daardoor was het in de loop der tijd scheuren gaan vertonen en heeft de eigenaar het laten restaureren. Bij die gelegenheid is het beeld tevens overgeschilderd in betonkleur en werd het wapen ingekleurd door Jan Kitselaar.

Daarna kreeg de leeuw een plaats in het restaurant op de tapkast tot het weer in bezit kwam van de oorspronkelijke restauranteigenaar.

 

 

 

 

 

 (naar boven)

 

 

 

Metselaar

metselaarkleurZoals reeds in de inleiding gezegd bestond er aanvankelijk nog al wat scepsis toen Verdonk zich ook presenteerde als beeldhouwer van profaan werk. Met name van Helvoort van de Bouwcommissie van het Bisdom Den Bosch was zeer kritisch. Van profaan werk zou Verdonk naar zijn mening immers, gezien zijn achtergrond bij Van Bokhoven en Jonkers, "geen kaas gegeten hebben". Als tegenzet modelleerde Verdonk echter deze metselaar. Toen hij die aan van Helvoort liet zien erkende deze ruiterlijk zijn ongelijk.

Het beeld uit 1936 is van gebronsd gips en nog steeds in familiebezit.

 

 

 

 

 

 

 

(naar boven

 

 

 

Sloper

sloperOp 29 januari 1966 bestond het Tilburgse slopersbedrijf Van Raak, thans geheten Van Raak Metaalrecycling B.V., 50 jaar. Bij die gelegenheid werd dit eikenhouten beeld door het personeel aangeboden. Om de juiste houding te bestuderen liet Verdonk een van de werknemers voor hem poseren.

Het beeld wordt nog steeds beschouwd als het symbool van het bedrijf en bij het 75-jarig bestaan van het bedrijf in 1991 werden voor het gehele personeel kleine bronzen replica's gemaakt.

Het geboetseerde en terracotta gebakken ontwerp is na een tijd lang in familiebezit te zijn geweest verloren gegaan.

 

 

 

 

 

(naar boven

 

 

 

De vrolijke wijndrinker

drinkebroerEen heel belangrijke klant van Verdonk was de Tilburgse Wijnhandel André Kerstens. En niet alleen het bedrijf, maar ook de familie Kerstens zelf. In de loop der tijd zorgde die voor meer dan 20 opdrachten, zowel voor de wijnhandel als voor de familie zelf, bijvoorbeeld als geschenken bij huwelijken en andere gebeurtenissen. Ook bezorgde de familie Kerstens Verdonk vele nieuwe klanten via hun uitgebreide relatiesfeer.

Deze geboetseerde en terracotta gebakken Wijndrinker uit 1962 was een zgn. "provisiebeeld", dat Verdonk maakte als dank voor de vele orders.

 

 

 

 

 

 

 

(naar boven) 

 

 

 

Fotoselectie

Achtereenvolgens zijn afgebeeld

 • Boerinnetje, 1940, Lopik
 • Moeder met dochter, Oss
 • Badende vrouw, Amsterdam
 • Allegorie op de muziek, 1961
 • Meisje met vogels, Drunen
 • Januskop, 1963, Den Bosch
 • Beethoven, 1959, Almere
 • Tuinbeeld, 1954
 • Flessentrekkers, 1961, Tilburg/Arnhem
 • Slangenbezweerster, Delft
 • Steenhouwer, 1966, Den Bosch
 • Voorzittershamer, 1962, Groningen

 

Klik op een foto om deze te vergroten Klik daarna links of rechts op de foto om door de overige foto's te bladeren.

 

 

(naar boven)