MONUMENTEN

Voordat Verdonk zich in 1935 als zelfstandig beeldhouwer vestigde werkte hij bij het atelier Van Bokhoven en Jonkers in Den Bosch. Dit atelier was niet alleen gespecialiseerd in de religieuze inrichting van kerken en kloosters voor wat betreft altaren, preekstoelen en grote beelden. Men hield zich ook bezig met monumentale beelden en groepen in de open lucht, zoals natuurstenen Heilig Hartbeelden en –groepen, monumenten van Christus Koning, etc. Hij kon als zelfstandige dus steunen op de daar opgedane ervaring. Met name in de beginperiode van zijn eigen atelier heeft hij daar dankbaar gebruik van gemaakt.

Verdonk heeft verschillende wegkapellen ontworpen, Kruisbeelden langs de weg uitgevoerd en Jozefmonumenten geleverd en ook zijn er enkele grafmonumenten en grafstenen van zijn hand. Enkele voorbeelden worden hieronder besproken of worden getoond in de fotoselectie. Het verreweg belangrijkste monument is echter uiteraard zijn standbeeld van Henri Belletable te Venlo, de oprichter van de Aartsbroederschap van de Heilige Familie.

 

 

  

Standbeeld van Henri Belletable

belletablestandbeeldEr zal veel moed voor nodig geweest zijn om als beginnend zelfstandige mee te dingen naar deze opdracht, want met bronzen standbeelden had Verdonk geen ervaring. Niettemin werd het ontwerp van Verdonk bijna unaniem gekozen uit de elf inzendingen. Waarschijnlijk heeft hij kunnen profiteren van een ruzie over de opzet van de wedstrijd, waardoor enkele bekende kunstenaars afhaakten.

Het winnen van de prijsvraag in 1936 was één ding. Voor de uitvoering kwam er echter nog wel veel meer kijken en het is de vraag of Verdonk dat allemaal wel voorzien had. De klus begon met het maken van een houten skelet. Daaromheen moest het beeld worden geboetseerd en vervolgens in gips gegoten. Zijn atelier moest ook ingrijpend worden aangepast om te zijner tijd de gipsen kolos van 2.80 hoog naar buiten te krijgen. Met de nodige hulp slaagde hij er echter in om het gevaarte tijdig klaar te hebben voor transport naar de bronsgieterij.

Op zondag 24 juli 1938 was het eindelijk zover. Tijdens het 2e nationale congres van de Heilige Familie, tevens de 125ste geboortedag van Belletable, werd het standbeeld onthuld. De onthulling geschiedde door de Bisschop van Roermond, Mgr. G. Lemmens, in aanwezigheid van tal van hoogwaardigheidsbekleders en ca. 20.000 leden van de Aartsbroederschap die uit het hele land naar Venlo waren gekomen.

 

 

(naar boven).

 

  

Goede Herder Monument

goedeherdergroeporthenkleurDit beeld, van natuursteen en 2.10 m. hoog, was een opdracht van een comité, uit dankbaarheid voor de behouden terugkeer van militairen uit Indonesië in 1949. Het is geplaatst bij de Sint Salvatorkerk in Den Bosch.

Merkwaardig detail is dat een nog bestaande ontwerptekening vijf schapen aan de voet toont. Het terracotta ontwerp heeft vier schapen aan de voet en is in bezit van het Museum voor Religieuze Kunst te Uden. Geldgebrek heeft vermoedelijk geleid tot aanpassing van de uiteindelijke uitvoering met twee schapen.

In 1955 leverde Verdonk nog eenzelfde beeld van 1.75 hoog en twee schapen aan de voet aan de Redemptoristen. Dit beeld werd geplaatst in Paramaribo voor de kerk van de Javanengemeenschap.

In 1956 maakte Verdonk nog een houten uitvoering, 40 cm en zonder schapen, voor een particulier in 1956. Het terracotta ontwerp daarvan is ook in Uden.

 

 

(naar boven). 

 

 

  

Wegkruis/Gevallenenmonument Helvoirt

0065wegkruishelvoiratVerdonk heeft tenminste vijf Wegkruisbeelden vervaardigd. Dit kruisbeeld is gehakt uit natuursteen en werd in 1940 geplaatst op de kruising Torenstraat/Kastanjelaan te Helvoirt, thans gemeente Haaren.

Aanvankelijk stond het Kruisbeeld alleen op een voetstuk. Rond 1980 is het wegkruis echter omgebouwd tot een Gevallenenmonument 1940-1945. Sedertdien wordt bij het monument de jaarlijkse Dodenherdenking gehouden.

Zowel het Museum te Uden als het gemeentearchief beschikken over de oorspronkelijke ontwerptekeningen van Verdonk.

 

 

 

 

 

 

 

(naar boven). 

 

 

 

Mariakapel Maren Kessel

0039madonnamaarenkesselvoorzijdeDeze Mariakapel "Koningin van de Vrede" is ontworpen door Verdonk en dateert uit 1939. De opdracht voor het beeld, dat 115 cm. hoog is, kreeg hij van Pastoor G. Cox. Het is uitgevoerd in Breauvillier kalksteen voor een prijs van f. 450,-.

In 2002 is de kapel en het beeld gerestaureerd en opnieuw officieel ingewijd.

Het terracotta ontwerp is in bezit van het Museum Jan Cunen in Oss.

Rond 1955 is het Mariabeeld nog een drietal keren in kleiner formaat en met enkele variaties in hout uitgevoerd.

 

 

 

 

 

 

(naar boven)

 

  

Monument Sint Jozef met Kind

0254jozefmonumenthenricusgravevoorzijdeDit natuurstenen monument dateert uit 1946 en was 190 cm. hoog. Het was geplaatst in Grave bij het Blindeninstituut Sint Henricus van de Fraters van Tilburg. Dit instituut werd later echter verplaatst naar Nijmegen en na die verhuizing hebben op het terrein een aantal verbouwingen plaatsgevonden. Waarschijnlijk is het monument daarbij vernietigd.

Een tweede uitvoering van dit ontwerp, nu 145 cm hoog en eveneens in natuursteen, vervaardigde Verdonk in 1948 voor het 75-jarig jubileum van de Jozefschool van de Fraters van Tilburg in Grave. Deze school bestaat al jaren niet meer en het is niet bekend waar het beeld is gebleven.

Het ontwerp werd nog een derde keer uitgevoerd in azobe, 135 cm hoog, voor de Laurentiuskerk in Dongen waar het nu nog te vinden is.

Er bestaan twee verschillende ontwerpen van dit beeld. Het ene is gebruikt bij de hierboven beschreven uitvoeringen en is in het bezit van een particulier. Bij het tweede ontwerp heeft Jozef een palmtak in de hand in plaats van een staf en het Kind een vogel in plaats van een palmtak. Dat ontwerp is in familiebezit.

 

 

(naar boven)

 

 

  

Grafmonument spelende kinderen

0263grafmonumentmoussaultlafeberDit monument staat op de begraafplaats Groenendaal in Den Bosch. Het is gewijd aan twee jongens van 12 en 14 jaar, die op 11 november 1944 omkwamen bij het spelen met een onontplofte granaat.

Het voorval maakte destijds veel indruk, ook bij de familie Verdonk, waarvan kinderen op dezelfde school zaten.

Het monument, dat is uitgevoerd in kalkzandsteen, wordt volgens mededeling van de Stichting Solanen, beheerder van de begraafplaats, beschouwd als cultuurhistorisch erfgoed en zal daarom zeker behouden blijven.

Het terracotta ontwerp van 45 cm. hoog is in bezit van het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

 

 

 

 

(naar boven

 

 

 

Fotoselectie

Achtereenvolgens zijn afgebeeld

 • Wedstrijdmodel Belletable, 1938, Culemborg
 • Wegkruis Best, 1939
 • Wegkruis, 1947, Lithoyen
 • Kapel O.L.V. van Fatima, 1948, Lithoyen
 • Willibrorduskapel, 1940, Hulsel
 • Heilig Hartmonument Heemstede, 1941
 • Jozefmonument, 1936, Dongen
 • Kindermonument, 1949, Dinther
 • Grafengel, 1964, Driehuis
 • Cupido op grafmonument, 1966, Driehuis
 • Grafsteen Feniks, 1962, Den Bosch
 • Grafsteen Verrijzenis, 1937

 

Klik op een foto om deze te vergroten Klik daarna links of rechts op de foto om door de overige foto's te bladeren.

 

 

(naar boven